Kako izbrati pravo računovodstvo za svoje podjetje?

Računovodske storitve so razvejane, ponudba pa je zares pestra. Kako izbrati pravo računovodstvo za svoje podjetje?

Kako izbrati kakovostnega izvajalca računovodskih storitev?

kako-izbrati-kakovostnega-izvajalca-racunovodskih-storitev

Opravljanje računovodskih storitev je za podjetja izjemno pomembno. Sama storitev navadno zajema tudi računovodsko svetovanje, ki je lahko za podjetja v nekaterih pogledih ključno. Prav zato odločitev o tem, komu zaupati računovodske storitve za vaše podjetje ni nikoli enostavna.

Pri odločanju, katera agencija ali ponudnik storitev naj opravlja vaše računovodske storitve podjetja, mora biti lastnik podjetja pozoren na številne dejavnike. Da bi zagotovili učinkovito in dobičkonosno prihodnost podjetja, je treba upoštevati vse od kakovosti računovodskih storitev in izkušenj pa do stroškov, ki so z računovodskimi storitvami povezani. Za ocenjevanje in izbiro prave možnosti je potrebno pregledati veliko dejavnikov. In prav v tej vsebini vam ponujamo informacije o tem, kateri so dejavniki, ki vam pomagajo izbrati kakovostnega izvajalca računovodskih storitev.

Kako izbrati novo računovodstvo za že obstoječe podjetje?

kako-izbrati-novo-racunovodstvo

V primeru, ko je vaše podjetje že utečeno, računovodstvo pa izbrano, si je – v primeru, ko želite računovodstvo zamenjati -  najbolje zastaviti preprosta vprašanja:

  • Kako naše podjetje trenutno obravnava računovodstvo? in
  • Kje so potrebne izboljšave?

Pri iskanju odgovorov na zgoraj omenjena vprašanja, skušajmo ostati kar se le da objektivni. O pomembnih dejavnikih se seveda velja pogovoriti s partnerji družbe ali s svojimi zaposlenimi.

Če bomo v razpravo o računovodskih storitvah pritegnili ekipo, je smiselno razpravljati o šibkih in močnih točkah, ki nam jih trenuten računovodski servis ponuja. Vsekakor pa moramo ves čas imeti pred očmi vprašanje: Kaj lahko izboljšamo?

Raziščite različne možnosti računovodskih storitev

Seveda naslednji korak predstavlja raziskava tržišča. Poznamo namreč več vrst računovodskih storitev in pri iskanju računovodstva za podjetje je potrebno ugotoviti, kaj podjetje pravzaprav sploh potrebuje. Ustvarite kratek seznam "vrst" storitev, ki bodo ustrezale vašim potrebam. Vaša ekipa bi morala imeti dobro predstavo o svojih vrzeli in zahtevah. Določite, na katerih področjih bi se morale stvari glede računovodstva v vašem podjetju izboljšati in to zapišite na list papirja. Tako bo slika precej hitro dokaj jasna.

Kaj pa, če podjetje šele ustanavljamo?

novo-podjetje-racunovodstvo

Če smo pravkar stopili ali šele stopamo na podjetniško pot, se lahko iskanje računovodskih storitev zdi prava nočna mora. Ponudba je široka, podjetnik, ki je šele zakorakal na samostojno podjetniško pot pa navadno sploh nima predstave o tem, kaj potrebuje.

Če ste na podjetniškem parketu novinec, je najbolje, da si za začetek postavite oprijemljive cilje:

  • kaj boste ponujali na trgu,
  • kako boste to ponujali,
  • kateri tip podjetja boste odprli, ter
  • kakšni bodo vaši približni prihodki.

Vse to na razgovoru predstavite računovodji, ki bo pomagal na poti do dobrega poslovanja podjetja in tudi do izbire pravilne računovodske storitve.

Določite vizijo prihodnosti

Seveda pa je pri izbiri računovodskega servisa pomembno razmisliti tudi, kako vam lahko izbrano računovodstvo pravzaprav pomaga na poti k boljšemu poslovanju.

Postaviti morate vprašanja, ki bodo opredelila prihodnjo vizijo vašega podjetja, na primer, kako bo računovodsko podjetje ali ponudniki storitev pomagali vašemu podjetju in kako se bo vaše podjetje s tem izboljšalo. Ali že imate nekoga, ki opravlja del računovodskih storitev (ali pa ste ta nekdo vi), ali boste v celoti prepustili opravljanje storitev računovodji? Ponudniki profesionalnih računovodskih storitev, vam lahko pomagajo vizualizirati svojo prihodnost še preden jih izberete.

Poglejte svoj proračun

Pri izbiri računovodskih storitev nikakor ne moremo mimo stroškov. Stroški novega ponudnika računovodskih storitev se bodo morali ujemati s proračunom vašega podjetja.

Pridobiti morate podrobne ponudbe različnih računovodskih podjetij, da lahko ocenite stroške novih ponudnikov storitev. Gre za pomemben segment izbire računovodstva, kjer je potrebno pretehtati vse možnosti in pogledati, kje boste dobili najbolj kvalitetno storitev, ki je skladna z vašim proračunom.

Dobro preglejte podrobosti

Potencialni ponudniki računovodskih storitev bi morali biti sposobni zagotoviti pošten vpogled v rezultate in pričakovanja. Od njih lahko pred odločitvijo seveda zahtevate finančna poročila, predstavitve dela in študije primerov. Tako boste relativno dobro razumeli, kakšno storitev računovodstvo ponuja in ali je storitev skladna s tem, kar iščete v vašem podjetju. 

Končna odločitev

koncna-odlocitev

Ko boste sprejeli končno odločitev o izbiri računovodskega servisa, ki bo za vas opravljal računovodska dela, vam svetujemo, da osebo predstavite tudi ekipi v podjetju, ki bo z njim sodelovala. Tako boste zagotovili dober in zaupanja vreden odnos, ki je v ekipi več kot le zelo pomemben.

Kako lahko pomagamo vašemu podjetju?

Z znanjem in izkušnjami, ki smo jih pridobili z leti poslovanja, vam svetujemo, kako do dobrih in dobičkonosnih poslovnih odločitev.

Kontaktirajte nas

SOLIS, d.o.o.
Linhartova ul. 11 a                    
2000 Maribor                         


tel.: 02/ 22 80 110
fax: 02/ 22 80 112
e-pošta: solis@amis.net

ID za DDV: SI26577445
mat.št.: 1766023000